Om het gebouw van Plaats de wereld ligt de Dorpstuin: een tuin met eetbare gewassen gerund door een gemêleerde groep deelnemers. Er is altijd plek voor meer mensen die mee willen doen in de tuin! Een groot deel van de tuin, die circa 650m2 beslaat, bestaat uit verhoogde moestuinbakken en is hierdoor rolstoeltoegankelijk. Iedereen kan meedoen, ook als je fysiek minder kunt.
Naast moestuinieren gaat de Dorpstuin ook over een ‘groenere’ leefstijl: gezonde en duurzame keuzen in voeding, hergebruik, energie en water. Regelmatig zijn er groenworkshops om de fijne kneepjes van het vak te leren van ‘oudere tuinvrienden’ en andere deskundigen. Er zijn open dagen, tuinfairs, workshops en natuurlijk de wekelijkse instructiemomenten voor de deelnemers en belangstellenden. We zoeken nog ervaren tuiniers die hierin hun ervaringen willen komen delen.

Zin om mee te doen? Meld je aan en zet je minimaal 2 dagdelen per maand in. We zoeken daarnaast tuinfans die de tuin met €25 per jaar willen sponsoren.

In de Dorpstuin wordt gewerkt op: maandagavond 19-21 uur – donderdagochtend 9-12 uur – zaterdagmiddag 14-16 uur. Voor aanmelden en voor het opvragen van informatie kun je onze contactpagina gebruiken.

Een plek zonder drempels
‘Elke donderdag ga ik naar Plaats de Wereld om mee te werken in de dorpstuin. Zo blijf ik actief en onder de mensen. Nee, ik had eerder geen ervaring met tuinieren. Door de moestuintjesactie van Albert Heijn kwam ik erachter hoe leuk het is om te zaaien en te oogsten.’

Ineke Brouwer:

Via Yvonne Westerhof ben ik toen op het spoor van de dorpstuin gekomen. Het werken in de tuin is voor mij geestelijke ontspanning door lichamelijke inspanning. Veel groentes en kruiden worden in bakken verbouwd, zodat ik op heuphoogte kan werken. Daardoor kan ik ondanks mijn lichamelijke beperking toch helemaal meedoen. Hier geniet ik van. Wat me ook aanspreekt, is dat we duurzaam tuinieren. Zo wordt er bijvoorbeeld geen kunstmest gebruikt.
‘Je kunt gewoon jezelf zijn’
‘Ik heb inmiddels al heel wat mensen leren kennen. Dat gevoel van verbondenheid en erbij horen, is voor mij heel belangrijk, ook omdat ik alleengaand ben. We drinken altijd koffie met de groep van het atelier. Dan zitten we al gauw met een man of zestien om de tafel. De sfeer is heel positief, je kunt gewoon jezelf zijn. Er zit ook geen druk op het werk. Daardoor kan iedereen meedoen. Voor mij is Plaats de Wereld een plek zonder drempels. Ik voel me er thuis.’